onsdag den 16. december 2009

Havørn (Haliaeetus albicilla)


(ung havørn, optaget i Katinger Watt, dog ikke af mig - billede fundet på flickr.com)

Siden år 2005 lever der et havørnepar i biotopen Katinger Watt. Det byggede rede og samme år opfostrede det 2 unger. Ved udgangen af 1800-tallet levede der næsten ingen ørne i Tyskland mere. Først efter 1945 kunne der efterhånden tales om, at der var en ny bestand igen, op til 1970´erne dog aldrig mere end 9 og i slutningen af 70´erne endog kun 4 ynglepar.

I en naturbeskyttelesesaktion uden lige blev bl.a. miljøgifte forbudt og ørnenes reder bevogtet. Dette førte til, at der den dag i dag alene i forbundsstaten Slesvig-Holsten lever omkring 50 ynglepar. Herfra udbredte arten sig igen på ny helt til Holland og Danmark.

Fuglen har behov for et stort leveområde, nogle gange op til 100 kvadratkilometer. Den jager først og fremmest vandfugle (som der er masser af i Katinger Watt) og fisk. Yngleparret i nationalparken Katinger Watt har en stor ørnerede i skoven, som fantastisk nok kan ses fra en omfartsvej af, uden at nogen kan komme i nærheden af reden. Tit holder der biler ved vejen, og mange tager billeder herfra og iagttager fuglene. Jeg har også været så heldig at se fuglene mere end en gang, når de fløj til eller fra reden. Reden ligger så langt fra vejen, at fuglene ikke føler sig forstyrret af folk, og der er heller ingen fodvej hen til den. Her kommer to billeder som jeg har taget der:




Ingen kommentarer:

Send en kommentar